Woww.., memang makin berselera makan sambal nasi kalau ada sambal kicap. Goreng telur sebiji pun boleh bertambah dibuatnya! Rasanya tak susah pun nak buat sambal kicap ni. Biasa wife yang buat tapi suatu hari tu sambal kicap habis. Saya pun tanya wife camana nak buat. Dia bagitau bahan-bahan dan cara-cara nak buat. Saya terus buat. Sekali wife test, pergh... sedap plak katanya. Lebih sedap drp yang dia buat. Anak-anak pun suka sebab yang sayang buat tak pedas sangat. Setiap kali makan, mesti ada sambal kicap.
Ada orang memang suka sambal kicap ni. Rasanya yang pedas-pedas tu buat kita lagi syok nak makan dan cicah dengan macam-macam. Bubuh dengan sup, soto, nasi goreng, mee goreng, ikan bakar. Kalau orang Johor biasanya dia buat cicah dengan pisang goreng sekali. Fuh, memang terangkat!
Nampak macam senang je nak buat sambal kicap ni kan? Tapi kadang-kadang bila kita buat tak dapat pulak rasa macam yang kita inginkan. Kadang-kadang ada yang cair sangat dan sesekali tu dapat pula rasa yang mentah.
Jom kita tengok resepi sambal kicap poksey yang sedap dan tahan lama.
RESEPI SAMBAL KICAP TAHAN LAMA DAN CONFIRM SEDAP
Berikut adalah bahan-bahan yang kita perlukan untuk buat sambal kicap. Simple je sebenarnya.
BAHAN-BAHAN :
- 3 ulas lada merah
- 1 genggam cili burung
- 4/5 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 2 sudu besar gula
- secubit garam
- Kicap manis secukupnya
CARA-CARA :
Ok dah cukup bahan-bahannya, jom kita buat. Senang sangat!
Goreng semua bahan-bahan diatas kecuali, kicap, garam. Gorengkan sekejap dalam minyak panas. Bila kita goreng, taklah rasa mentah. Sambal kicap pun boleh tahan lagi lama.
Tak perlu goreng lama sangat, agak-agak dah masak nampak perang sikit oklah.
No comments:
Post a Comment