Hari ni nak kongsi resepi oleh sahabat SMAHI. Char Kue Teow Mee by Zan Burger.
Bahan-bahannya:
Segenggam Kue Teow + Mee
Bawang putih
Cili boh
Isi kerang basah
Udang basah saiz L
Kicap Char Kue Teow (Sos tiram+kicap manis+kicap pekat+sos ikan)
Taugeh+kucai
Telur Ayam dibasuh
Minyak untuk menumis
Bahan Buat sos Char Kway Teow
1 liter air (air rebusan kulit dan kepala udang jika ada)
5 sb sos tiram
5 sb kicap pekat
10 sb kicap manis
3 sb sos ikan
1 kiub pati ikan bilis
Cara buat
didihkan dan simpan dalam bekas
nak guna ambik 1 senduk utk goreng satu pinggan char koay tiaw
Cara memasak
Panaskan minyak dalam kuali. Kemudian goreng sekejap udang angkat dan asingkan. Kemudian gunakan minyak udang tadi untuk tumis bawang putih dan cili boh hingga pecah minyak. Kemudian masukkan kue teow, mee, taugeh, kucai, udang, dan kerang. Gaul hingga sebati. Kemudian, masukkan 2/3 cawan kicap Char Kue Teow ke dalam kuali. Kuatkan api dan tunggu hingga mendidih. Kemudian masukkan telur. Kacau dan terus tutup api. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba 👩🍳🤗
#charkueteow #udang #kerang
No comments:
Post a Comment