Friday, September 11, 2020

Char Kue Teow Mee by Zan Burger

 Hari ni nak kongsi resepi oleh sahabat SMAHI. Char Kue Teow Mee by Zan Burger.

Bahan-bahannya:

Segenggam Kue Teow + Mee

Bawang putih

Cili boh

Isi kerang basah

Udang basah saiz L

Kicap Char Kue Teow (Sos tiram+kicap manis+kicap pekat+sos ikan) 

Taugeh+kucai

Telur Ayam dibasuh

Minyak untuk menumis


Bahan Buat sos Char Kway Teow


1 liter air (air rebusan kulit dan kepala udang jika ada)

5 sb sos tiram

5 sb kicap pekat

10 sb kicap manis

3 sb sos ikan

1 kiub pati ikan bilis


Cara buat

didihkan dan simpan dalam bekas

nak guna ambik 1 senduk utk goreng satu pinggan char koay tiaw


Cara memasak

Panaskan minyak dalam kuali. Kemudian goreng sekejap udang angkat dan asingkan. Kemudian gunakan minyak udang tadi untuk tumis bawang putih dan cili boh hingga pecah minyak. Kemudian masukkan kue teow, mee, taugeh, kucai, udang, dan kerang. Gaul hingga sebati. Kemudian, masukkan 2/3 cawan kicap Char Kue Teow ke dalam kuali. Kuatkan api dan tunggu hingga mendidih. Kemudian masukkan telur. Kacau dan terus tutup api. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba 👩‍🍳🤗

#charkueteow #udang #kerang


No comments:

Post a Comment